تربیت و رشد دختران جوان، مسئولیتها، موفقیتها و واقعیتها- قسمت سوم
مریم ارشدى
واقعیت
1 - نگاه مردانه به موضوع زنان و دختران و حقوق آنها در فرآیند برنامهریزىها و تصمیمگیرىها مشهود است. در این زمینه کمبود جدى نیروى انسانى زن، در سطوح تصمیمگیرى، عامل گسترش نگرشهاى مردسالارانه مىباشد.
2 - به دلیل نبود آگاهى کافى از اهمیت حضور خردمندانه زنان، نقش آنان در جامعه کمرنگ شده و بهرهورى مطلوب از این توان عظیم، مهمترین عامل رشد شاخص توسعه انسانى را در جامعه با اشکال روبهرو ساخته است.
3 - وجود ابهامات بسیار در تفاوتهاى واقعى میان دختران و پسران، چگونگى تربیت و رشد آنها را از آغاز کودکى، با تبعیض و غفلت روبهرو ساخته و براى جامعه، محرومیت از توان نیمى مردمان به همراه آورده است.
4 - حساسیت و توجه افراطى به مطالب دینى که مؤید هر چه محدودتر ساختن دختران و زنان و ایجاد تردید در توانمندىهاى آنهاست از یک سو و کمرنگ کردن موضوعات مربوط به ارزشگذارى دختران در دین از سوى دیگر، بدون بررسى میزان درستى آنها عملاً براى نفى یا محروم ساختن دختران، در زمینههاى مختلف مورد سوء استفاده قرار گرفته است.
5 - تمایل به مقاومت در مقابل تغییر جایگاه دختران و احیاى حقوق انسانى آنها به عنوان دگرگونىهاى بنیادى در جامعه، تعدد سطوح و فاصله زیاد تصمیمگیران از مجریان، اهداف و امکان دگرگونى وضع دختران را با خطرات جدىترى روبهرو کرده و خطر به کارگیرى سلیقهها و تنگنظرىها در مورد رشد و تربیت دختران افزایش یافته است.
6 - ضعف باور و نگرش ضعیف دختران و زنان در باره جنسیت خود و توانمندىهایى که دارند، باعث کاهش بازدهى عملکرد آنها و تقویت نگرش عمومى مبنى بر ناتوانى زنان است.
7 - وجود قوانین نانوشته در مباحث مربوط به چگونگى تربیت و رشد دختران، نبود تعریف یکسان و فراگیر از تربیت، نیز نداشتن ابزارهاى نظارتى در روند برنامههاى پرورشى، جامعه را با تردید جدى در باره توان بانوان روبهرو ساخته است.
8 - عدم مدیریت راهبردى و نظام هماهنگ بین دستگاههاى متولى امور فرهنگى در کشور، روند رشد جوانان و به ویژه تربیت دختران جوان را کُند کرده است.
9 - عدم دسترسى برابر زنان و دختران جوان به فرصتهاى اشتغال و آموزشى، همچنین امکانات تفریحى و ورزشى و فرهنگى، نیز وجود تبعیض در زمینه بهداشت و تغذیه، امید به زندگى در دختران جوان را کاهش مىدهد.
توصیه هاى اجرایى
1 - فعال شدن تمامى دستگاهها اعم از دولتى و غیر دولتى، فرهنگى و غیر فرهنگى جهت رشد توانمندىهاى دختران از طریق به کارگیرى و بهرهمندى از استعدادهاى بالقوه آنان.
2 - بهروز کردن اطلاعات دینى جوانان و همگام شدن با فناورى ارتباطات ماهوارهاى و اینترنتى، به منظور رشد تربیتى دختران طبق استانداردهاى جهانى و موازین شرعى.
3 - تغییر در نگرشها و باورها در راستاى پذیرش هویت انسانى زنان و ضرورت توجه به توانمندىهاى آنان و به اینکه سطحىنگرى یا تظاهر به حساسیت در امر مشارکت زنان، خطرى جدى مىباشد. بنابراین متولیان، باید به اهمیت موضوع آگاه بوده و هویت مستقل، توانمند و داراى حقوق مساوى براى تربیت و رشد پسران را در دختران به رسمیت بشناسند.
4 - تشکیل پژوهشکدههاى مستقل براى طراحى و برنامهریزى در جهت رشد و تربیت دختران جوان با موضوع جنسیت به عنوان یک متغیر در راستاى ارزشهاى دینى و فرهنگ ملى.
5 - کاربردى کردن پژوهشهاى به عمل آمده در خصوص رشد اجتماعى و فرهنگى دختران جوان به عنوان مبناى سیاستگذارى در تعیین بایدها و نبایدها.
6 - دورى از برخورد یکسویه با موضوع تربیت و رشد دختران از طریق آمیختگى تربیت دختران و پسران، درگیرکردن هر دو قشر به این موضوع و توجه کارشناسانه به نگرشهاى جنسیتى در این باره.
7 - ایجاد تناسب میان مدیران ارشد و مسئولان حوزههاى ستادى وزارتخانهها از حیث جنسیت. در این مورد لزوم سهمیهبندى جنسیتى در پستهاى مدیریتى در جایگاههاى تربیتى دختران به ویژه در آموزش و پرورش که بیشترین جمعیت دختران را دارد، پیشنهاد مىشود.
8 - ایجاد تناسب در اماکن فرهنگى، هنرى، ورزشى و تفریحى دختران جوان با تعداد آنها و به نسبت وجود این مراکز براى پسران.
9 - توجه به جنبه نظارتى و ارزیابى در پرداختن به مسائل تربیتى دختران بدون به کارگیرى سلیقه و گرایش شخصى و هماهنگ کردن روشهاى رویارویى با مشکلات اخلاقى در جامعه.
10 - تشکیل شبکههاى ارتباطى بین مراکز فعال در مورد مسائل دختران و استفاده از یافتهها و همکارىهاى آنها.
11 - بهرهمندى از نظریات دختران جوان در تصمیمات مربوط به موضوعات تربیتى و رشد فرهنگى مربوط به خود.
12 - توجه به اینکه موضوع زنان و دختران، ملى است و عدم همسویى نهادهاى فرهنگى در پرداختن به موضوع جنسیت و عدالت اجتماعى، زیانآور بوده، تشکیل شوراى هماهنگى فعالیتهاى تربیتى دختران جوان ضرورى مىباشد تا بین دستگاههاى مربوط همنوایى و پیوند ایجاد کند.
13 - طراحى برنامه هاى قابل انعطاف، ارائه الگوهاى قابل دسترس و معاصرسازى زندگى ائمه به ویژه ترویج فرهنگ فاطمى.
14 - آموزش از طریق رسانه ها، همایشها و میزگردها به منظور اصلاح نگرش جامعه در راستاى هویت انسانى و ارزشگذارى به توانمندىهاى زنان و توجه به آفت تظاهر یا سطحىنگرى مسئولان به موضوع زنان.
15 - تکیه بر تکالیف و واجبات دینى در طراحى برنامههاى تربیتى بیش از تکیه بر انجام امور مستحب و نهى از اعمال مکروه به عنوان معیارهاى ارزیابى اعتقادى.
16 - حذف هر گونه تبعیض علیه دختران و زنان و تلاش در رفع هر گونه کارى که مانع رشد آنهاست و یا براى سلامتى جسمى، روحى، اخلاقى، اجتماعى و اقتصادى آنان زیانبار است.
17 - تلاش در جهت دسترسى برابر دختران و زنان جوان به آموزش ابتدایى و تکمیلى و نیز دسترسى برابر آنان به آموزش متوسطه و عالى.
18 - تلاش در جهت فراهم آوردن شرایط فرهنگى، اجتماعى و اقتصادى به منظور تسهیل در امر ازدواج و گسترش این سنت حسنه.
.: Weblog Themes By Pichak :.