سفارش تبلیغ
صبا ویژن

با حضور مریم مجتهدزاده برگزار می شود؛

فردا همایش مادران شهدا و ایثارگران فردا در قزوین همزمان با سالروز شهادت شهیده مریم فراهانیان

مدیر روابط عمومی سازمان نشر آثار و ارزش های مشارکت زنان در دفاع مقدس در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری "حیات" گفت: همایش مادران شهدا و ایثارگران به مناسبت سالروز شهادت شهیده مریم فراهانیان فردا در قزوین برگزار می شود.

مریم ارشدی، مدیر روابط عمومی سازمان نشر آثار و ارزش های مشارکت زنان در دفاع مقدس در گفتگو با خبرنگار خبرگرازی "حیات" بیان داشت: همایش مادران شهدا و ایثارگران به مناسبت بزرگداشت سالروز بانوی شهید مریم فراهانیان با حضور مریم مجتهدزاده (رئیس سازمان نشر آثار و ارزش های مشارکت زنان در دفاع مقدس) در قزوین برگزار می شود.

وی ادامه داد: مجتهدزاده، رئیس سازمان نشر آثار و ارزش های مشارکت زنان در دفاع مقدس در بدو ورود به استان قزوین در نشستی با کارکنان بنیاد حفظ آثار و ارزش های دفاع مقدس به تشریح ماموریت ها، وظایف و تعاملات سازمان نشر آثار و ارزش های مشارکت زنان در دفاع مقدس با بنیاد حفظ آثار خواهد پرداخت تا نیروهای سازمان نشر آثار و ارزش های مشارکت زنان در دفاع مقدس با استفاده از تعاملات خود با بنیاد حفظ آثار بتوانند به خوبی ماموریت نشر دفاع مقدس در جامعه را به انجام برسانند.

 مدیر روابط عمومی سازمان نشر آثار و ارزش های مشارکت زنان در دفاع مقدس افزود: با برگزاری این نشست به دنبال ترویج فرهنگ دفاع مقدس و مولفه های آن از جمله ایثار، شهادت، فداکاری و شهادت طلبی به افراد جامعه و بویژه نسل جوان هستیم.

وی با اشاره به برگزاری جلسه رئیس سازمان نشر آثار و ارزش های مشارکت زنان در دفاع مقدس با استانداری قزوین تصریح کرد: حضور در این نشست موجب بهرمندی از ظرفیت نهادهای دولتی و غیردولتی می شود در واقع این مهم باعث ساماندهی این نهاد ها در ترویج و نشر آثار زنان در دفاع مقدس، مباحث زنان و دفاع مقدس خواهد شد.

ارشدی نیز از نشست دوستانه مجتهدزاده، رئیس سازمان نشر آثار و ارزش های مشارکت زنان در دفاع مقدس با زنان فعال در حوزه دفاع مقدس که بصورت مسقیم و غیر مستقیم در هشت دفاع مقدس حضور داشته اند خبر داد و اضافه کرد: چرا که این افراد می توانند حضور مفیدی در جهت نشر فرهنگ و تاثیرات دفاع مقدس در جامعه داشته باشند.

وی در پایان سخنان خود از نشست مجتهدزاده با بانوان نخبه، اهل قلم و هنرمند استان قزوین خبر داد و گفت: این نشست موجب می شود تا این افراد با انگیزه ای بیشتری به خلق آثار ارزشی در حوزه دفاع مقدس بپردازند.

 




تاریخ : یکشنبه 93/5/12 | 7:13 عصر | نویسنده : مریم ارشدی | نظر

نیم نگاهی به زندگی شیرزنان از یاد رفته دوران دفاع مقدس

غیبت زنان در دفتر خاطرات جنگ

مریم ارشدی، مدیر روابط عمومی سازمان نشر آثار و ارزش­های مشارکت زنان در دفاع مقدس گفت: انقلاب ما انقلاب زینبى است، بانوان ایران اسلامی همدوش دلاور مردان این مرز و بوم یکی از برجسته‌ترین نقشها را در پیروزی  انقلاب و در طول هشت سال دفاع مقدس ایفاء کردند.

ارشدی خاطر نشان کرد: نقش مادران و همسران شهدا و ایثارگران اگر از نقش مجاهدان سنگین‌تر نبود، یقیناً کمتر نبود. چون کار مادرى که فرزندش را  با محبت مادرانه به ثمر رسانده و در بحبوحه جنگ تحمیلی او را برای دفاع میفرستد از کار فرزندش کمتر نیست. بعد هم که جسد او را برمیگردانند، افتخار میکند که بچه‌ى من شهید شده. این، حرکت زنانه، حرکت زینب‌گون در انقلاب ما بود.

وی با بیان اینکه بانوان ما در دوران دفاع مقدسدر صورت سخت شدن صحنه های نبرد در شهرهای جنوبی و غرب کشور مخصوصا جنگ های شهری خرمشهر ،آبادان، دشت آزادگان و گیلانغرب به صورت مستقیم وارد عمل شدند اظهار داشت: امدادرسانی، تهیه دارو و درمان مجروحین و پرستاری از آنان، جمع آوری شهداء و انتقال شهداء و مجروحین به پشت جبهه، تشویق و ترغیب مجاهدین اسلام به ادامه نبرد و صبر و مقاومت در هشت سال دفاع مقدس، رساندن مهمات به رزمندگان، تعمیر وسایل و لوازم رزمندگان، نگهبانی از اردوگاه و .. از دیگر خدماتی بود که بانوان ما در طول هشت سال دفاع مقدس بر عهده داشتند.

 ارشدی به فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه شیرزنان انقلاب و دفاع مقدس نشان دادند که الگوی سوم زن نه شرقی و نه غربی بوده و زن مسلمان ایرانی تاریخ جدیدی را پیش چشم زنان جهان گشوده است، اشاره کرد و ادامه داد: فرامین معظم له چه در حوزه راهبرد و چه به لحاظ مبانی نظری قابلیت اجرایی دارد و این سازمان برآن است با تشکیل "کمیته راهبردی پیگیری تحقق فرامین مقام معظم رهبری" به معرفی نقش و جایگاه واقعی زنان در دفاع مقدس بپردازد.

وی ادامه داد: رویکرد این سازمان کاملا منطبق بر دیدگاه‌های بلند و استراتژی ارزشمند رهبر معظم انقلاب است که زنان را سنگرسازان عرصه سیاسی‌، اجتماعی می‌دانند زیرا توانستند با درآمیختن روح شهادت و ایثار با روح احساس و رحمت زنانه خود مردانه‌ترین میدان‌ها را با شجاعت و فداکاری خود فتح‌ کنند.

ارشدی با اشاره به اینکه زنان پایه‌های اصلی خانواده و دامان آنها محل تربیت و به کمال و عروج رساندن انسان‌ها محسوب می‌شوند، افزود: برآورد مطالبات واقعی زنان، صیانت و تقویت نقش ممتاز زنان در عرصه‌های مختلف در راستای فرامین رهبری و مقابله با تبلیغات سوء دشمنان پیرامون وضعیت زنان و خانواد، تثبیت و تکریم جایگاه واقعی خانواده معظم شهدا و ایثارگران از اهداف سازمان است.

وی همچنین ثبت و حفظ حماسه های جاودانه حضور و مشارکت زنان و خانواده های معظم ایثارگر در عرصه های مختلف فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی،سیاسی، دفاعی، ارتقاء منزلت و جایگاه معنوی ایشان در جامعه و همچنین ترویج و انتقال فرهنگ ایثار، مقاومت، جهاد و شهادت در ابعاد ملی، منطقه ای و جهانی را از مأموریتهای سازمان نشر آثار و ارزش های مشارکت زنان در دفاع مقدس خواند.

وی از جمله دلایل نبود بانک جامع اطلاعاتی زنان شهید را  نداشتن سیستم مدون و کارآمد به منظور تعامل آماری و اطلاعاتی بین خانواده شهدا و ایثارگران و نهادهای متولی و نیز نگاه مردانه به عرصه دفاع مقدس  عنوان کرد.

وی در پایان گفت سازمان نشر آثار و ارزش­های مشارکت زنان در دفاع مقدس به منظور ثبت و حفظ حماسه های جاودانه حضور و مشارکت زنان و خانواده های معظم ایثارگر در عرصه های مختلف فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی،سیاسی، دفاعی، ارتقاء منزلت و جایگاه معنوی ایشان در جامعه و همچنین ترویج و انتقال فرهنگ ایثار، مقاومت، جهاد و شهادت در ابعاد ملی، منطقه ای و جهانی به ریاست مریم مجتهدزاده و با حکم سر لشکر فیروزآبادی با هدف توان افزایی و توسعه آگاهی ها و مهارت­های زنان و خانواده، بسیج و هماهنگی کلیه نهادها و دستگاه ­های فرهنگی مرتبط جهت تقویت و توسعه و ترویج فرهنگ ایثار، ترویج مولفه های مقاومت ، ایثار و جهاد و شهادت و نیز برنامه ریزی جهت ارتقای سطح امنیت فرهنگی زنان و خانواده و مقابله نظامند با تهدیدات و آسیب های جنگ نرم و هم افزایی دستگاه ها و نهادهای ذیربط تأسیس شده است.

 

 




تاریخ : چهارشنبه 93/4/18 | 1:0 عصر | نویسنده : مریم ارشدی | نظر
مهمترین ویژگی‌های درس خارج فقه رهبر معظم انقلاب چیست؟

ایشان در دوران بعد از فتنه سال 88 گاهی احادیثی را می‌خواندند که تقریبا متناسب با نیاز روز بود؛ یعنی، مثلا آن روزها سنگ اندازی جناح‌ها، سیاسیون و مطبوعات به همدیگر خیلی زیاد بود و پرده از اسرار هم کنار زدن و ضایع کردن و آبروی کسی را بردن خیلی باب بودبه گزارش خبرگزاری دفاع مقدس به نقل از مشرق، درس خارج رهبری از سال 69 شروع شده است و ایشان بیش از 23 سال است که به صورت منظم به ارائه مباحث فقهی، اصولی و رجال پرداخته‌اند. بیش از 800 روحانی که دروس سطح را گذرانده‌اند در درس خارج معظم‌له شرکت می‌کنند. از ویژگی‌های ممتاز این درس حضور بانوان در آن است؛ بانوانی که جزء زنان فاضل و باسواد حوزه و دانشگاه محسوب می‌‌شوند. برخی از افرادی که در این درس شرکت می‌کنند خود در سطح عالی دروس حوزوی قرار دارند و به تدریس دروس خارج فقه و اصول مشغول هستند. در این مصاحبه حجت‌الاسلام و المسلمین احمد خزایی، رئیس مؤسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی، از سالها حضورشان در این درس پربرکت گفته‌اند و نکات مهمی را درباره این درس مطرح کرده‌اند. 

***اولین جلسه درس خارج مقام معظم رهبری چگونه برگزار شد***

* شما از چه زمانی در درس خارج مقام معظم رهبری حضور داشته‌اید؟

 بنده سال 69 باخبر شدم که حضرت آقا قصد برگزاری درس خارج دارند. این اطلاع از طریق ارتباطاتی بود که با برخی دوستان در دفتر ایشان داشتم. اولین جلسه‌ای که شکل گرفت فکر می‌کنم مصادف با شهادت حضرت امام صادق(ع) بود. در اتاقی که معمولاً ایشان نماز جماعت ظهر و عصر می‌خوانند و گاهی مهمانان خارجی برای دیدار به آنجا می‌آمدند برگزار شد. دور تا دور اتاق نشسته بودیم و حدود 50 نفر بودیم. خاطرم هست که آیت‌الله یزدی، رئیس قوه قضاییه هم به احترام در این جلسه شرکت کردند و آقا با ایشان خوش و بش کردند و از ایشان خواستند به جای حضور در درس، در محل مسؤولیت‌شان که قوه قضائیه است حضور داشته باشند. به هر حال، آقای یزدی خودش مجتهد بود و آقا از ایشان خواستند که دیگر در این کلاس‌ها شرکت نکنند. آن جلسه اولین و آخرین جلسه آقای یزدی بود. رفته‌رفته جلسه شلوغ تر شد و روحانیون با خبر شدند. تا این که امروز فکر می کنم حدود 800 طلبه و روحانی در این کلاس شرکت می کنند.

از برکات مهم این جلسات این است که کانونی برای دیدار و ارتباط میان مسئولان و روحانیون است. دوستان در این جلسات همدیگر را پیدا می کنند و با هم ارتباط می گیرند. این خودش به نظر من از برکات این کلاس ها است. بالاخره  فضلا و سیاسیون و حزب اللهی ها همگی در کنار هم به جلسه می آیند و ما مجمع اینجوری تا حالا نداشته ایم.  
 

***حضور بانوان در درس خارج رهبری یکی از ویژگی های کم نظیر درس ایشان است***

* آیا شما در درس دیگر مراجع و علما هم شرکت کرده اید؟ درس مقام معظم رهبری چه تفاوتی با دیگر دروس دارد؟

کسانی که در بحث شرکت می کنند، بخش قابل توجهی از آنها از مسئولان مهم کشور بوده و هستند. غالبا مسن بوده و قبل از انقلاب در درس خارج شرکت می‌کرده‌اند. مثلا بسیاری از روحانیون جزو شاگردان آیت الله گلپایگانی، آیت الله مرعشی نجفی و بزرگانی که امروز به رحمت خدا رفته اند هستند. در واقع، حدود 50 درصد از شاگردان حضرت آقا کسانی هستند که حداقل یکی دو مرجع بنام کشور را شاگردی کرده اند. بنابراین، از یک پختگی و جا افتادگی برخوردار هستند. ضمن اینکه برخی از حاضران در درس خارج ایشان در حال حاضر سطوح عالیه و درس خارج را خودشان درس می دهند، اما باز هم علاقه دارند که در کلاس حضرت آقا حضور داشته باشند. اتفاقا یکی از اینها که سیاسی هم نیست و خودش درس خارج می دهد یک وقتی می گفت من حضرت آقا را جز از استاد خودم که به رحمت خدا رفته است از باقی علما برتر و اعلم می دانم. شرط حضور در کلاس های رهبری اتمام کفایتین است و نتیجه نمرات امتحانی طلاب ملاک حضور آنان در کلاس است.

یکی از نکات جالب درس ایشان شرکت خانم ها در کلاس است. حدود 30 نفر از بانوانی که خودشان فاضله هم هستند و جزو اساتید حوزه و دانشگاه هستند و از اشکالاتی که به مباحث وارد می کنند معلوم می شود که اهل فضل و دقت علمی هستند، به خصوص یکی از آنها که اشکالات رجالی می‌کنند. حضرت آقا در بحث رجال در اوج هستند و در پاسخگویی به سؤالات شاگردان به طلاب لطف دارند، البته در مورد خانم ها با عنایت بیشری پاسخگو هستند. مثلا اگر یک خانم و آقا همزمان با هم اشکال کنند، آقا ابتدا پاسخ خانم را می دهند و او را مقدم می دارند. ایشان واقعا برای بانوان احترام بالایی قائل هستند.

* در درس علمای دیگر هم خانم ها شرکت می کنند؟ در قم یا تهران؟


در قم که من ندیدم. بنده خودم درس خارج آیت الله فاضل و آیت الله تبریزی را رفته ام. حدود یک سال هم در کلاس آیت الله وحید بودم و تمام درس های آیت الله منتظری در بحث ولایت فقیه را حاضر بوده ام. تاکنون ندیدم خانم ها هم در کلاس درس آنها باشند. الان هم می دانم که بسیاری از مراجع برای خانم ها کلاس ندارند، البته ممکن است در کلاس بعضی از مراجع خانم ها از پشت پرده در کلاس ها شرکت کنند، اما در کلاس رهبری خانم ها حضور فعال دارند.

 ***در هیچ صورتی- حتی در هنگام فتنه- حق ریختن آبروی فردی را ندارید***

* درس ایشان چه ویژگی های مهمی دارد؟

اولین نکته مهم در مورد کلاس های درس ایشان این است که معمولا در مورد برخی طلبه های درس نخوان می فرمایند آنها برای یادگیری کلاس نمی روند، بلکه برای ثواب می روند. هرچند این تعبیر مدح شبیه ذم است، اما اتفاقا من می خواهم بگویم بنده در وهله اول برای ثواب به این درس می روم. به نظرم حضور در کلاس درس حضرت آقا بسیار تاثیرگذار است؛ یعنی مشی، سلوک، و روش ایشان بسیار جالب است.

با هم? شان و مقام رفیع و جایگاه جهانی به عنوان ولی امر مسلمین، خیلی جالب است که در کلاس شرکت می کنند و رفتار ایشان بسیار پر نکته است. هر جلسه با شاگردانی که در ردیف جلوی مجلس هستند سلام و احوال پرسی می کنند. هر روز هم تکرار می شود، البته گاهی صوت مبادله نمی شود، اما این توجه حضرت آقا جالب است. در مورد خانم ها همین طور است و با آنهایی که در ردیف جلو هستند، سلام و علیک می کنند و این ترک نمی شود. بعد از آن ایشان به مدت یک دقیقه سر خود را پایین می اندازند و به صورت زمزمه دعا یا ذکری می خوانند. این هم از استثناها است. مراجع دیگر را ندیده ام که همچین کاری بکنند و در واقع ایشان دارند به ما یاد می دهند که در ابتدای درس باید توجه و توسل و تضرع داشت.

بعد هم ایشان بلااستثنا در هر جلسه یک حدیث اخلاقی می گویند. از خصوصیاتشان این است که هیچ گاه حدیث های ضعیف را نمی خوانند و حدیث را در حد زمان جلسه توضیح می‌دهند. شنیده ام که حدیث های مطرح شده توسط ایشان را پیش از پخش اخبار تلویزیون پخش می شود که خیلی به نظرم کار خوبی است. استنباط ها و استدرکاتی که حضرت آقا از احادیث می کنند خیلی جالب است. ما که خودمان گاهی منبر می رویم و حدیث ترجمه می کنیم واقعا برای ما این برداشت ها جالب است و ارزش دارد؛ یعنی، اگر درس را هم متوجه نشوم در یک جلسه، خود آن حدیث بار ما را در آن روز می بندد.جالب  هم هست که ایشان در دوران بعد از فتنه سال 88 گاهی  احادیثی را می خواندند که تقریبا متناسب با نیاز روز بود؛ یعنی، مثلا آن روزها سنگ اندازی جناح‌ها، سیاسیون و مطبوعات به همدیگر خیلی زیاد بود و پرده از اسرار هم کنار زدن و ضایع کردن و آبروی کسی را بردن خیلی باب بود. ایشان در همان شرایط احادیثی را می خواندند که ما حق نداریم آبروی مؤمنی را ببریم. اینکه مثلا اگر جناح های مخالف  باهم اختلاف نظری دارند نباید اصول اخلاقی و حدود شرعی را نادیده بگیریم.

حتی ایشان می گفتند خب حالا اگر کسی مخالف شماست می توانید به اظهارات خودش و موارد آشکار استناد کنید و آنها را نقد یا رد کنید نه این که از مسائل خانوادگی و شخصی او مایه بگذارید. اینها برای من خیلی جالب و آموزنده بود. چون حضرت آقا می دانند که بسیاری از طلبه های کلاس درس خودشان منبری هستند. به صورت تلویحی یا تصریحی توصیه می کنند که این مسائل را در منبرهای خودشان طرح بکنند.

نکته دیگر مسئله برخورد ایشان با مستشکلین است. یکی از خاصیت های درس های طلبگی طرح مسائل و اشکالات به صورت بی رودربایستی است. همواره مقام مرجعیت بلند و خطیر بوده است، اما وقتی با رهبری آمیخته شود دیگر حساسیت بیش از پیش می شود. مقام معظم رهبری با همه طلبه ها بسیار متواضعانه برخورد می کنند، حتی متاسفانه گاهی برخی طلبه ها مراعات شأن ایشان را نمی کنند؛ یعنی به قول امروزی ها کل کل می کنند در بحث ها. البته باز هم ایشان سکوت کرده و پاسخ این صحبت ها را با آرامش می دهند و گاهی هم با یک شوخی مختصری فضایی بسیار صمیمی در درس ایجاد می کنند هم به طوری که به مستشکل برنخورد و هم اینکه شیرینی و طنزی در کلاس ایجاد شود.

***وقتی صدای "نچ نچ" طلبه ها بلند می شود، اما رهبری با حوصله پاسخ می دهند***

* در بحث اشکال گرفتن معمولا همه سؤالات و اشکالات جدی نیستند. در این مورد آقا چگونه جواب می‌دهند؟

بعضی از اشکالات بی موقع هستند. مثلا وقتی ایشان دارند یک بحث را پرداخت و بیان می‌کنند و هنوز تمامش نکردند، معمولا باید مستشکل آشنا، صبر کند تا این بحث تمام بشود بعد سؤال بپرسد و اشکال وارد کند، اما گاهی بیجا اشکال می کنند و آقا می فرمایند که توجه بفرمایید تا بحث تمام شود. بعد از آن اشکال خود را مطرح کنید، ولی وقتی زمان اشکال کردن فرا می رسد، ایشان خودشان دور درس را کند می کنند و آماده می شوند تا به اشکالات پاسخ بدهند.

هر کسی که اشکال کند معمولا ایشان پاسخ می دهند. غالبا افرادی که برای جلسات آقا می آیند افراد شناخته شده هستند که قبلا دروس را مطالعه کرده اند و اشکالشان روی حساب و کتاب است.  قبلا یک آقایی بود که خیلی اشکال می کرد. صف جلو می نشست و دائما سوال های بی حساب و سست می‌پرسید. حضرت آقا هم به سختی جواب او را می دادند. گاهی وقتها ما احساس می کردیم که دلیل این سختگیری آقا در پاسخ دادن به آن شاگرد این است که شاید از اشکال وارد کردن های سطحی او دلخور شده باشند، اما بعدا دیدیم که آقا جبران کردند و به اغلب سؤالات ایشان جواب می دادند. آقا با حوصله جواب این روحانی را می دادند تا آن او دلخور نشود.

برخی از علماء هستند که الان هم در قید حیات هستند، مطلقا به اشکال پاسخ نمی دهند. حتی شنیده بودم که حضرت امام (ره) هم به هم? اشکالات سطحی پاسخ نمی دادند، اما حضرت آقا خیلی با لطف و حوصله پاسخ همه را می دهند.

غیر از آقا، آیت الله جوادی آملی را هم دیده ام که خیلی با صبر و متواضعانه پاسخ مستشکل را می‌دهند. به نظرم این دو بزرگوار را در پذیرش اشکال می توان با هم مقایسه کرد. عرض می کردم که گاهی وقت ها برخی طلبه ها اصلا رعایت آداب اشکال را هم نمی کنند، اما حضرت آقا در هر شرایطی، حتی زمانی که خسته هستند و فشار کاری روی ایشان زیاد است باز هم خیلی کف نفس می‌کنند و با خویشتن‌داری برخورد می‌کنند. گاهی شده یک نفر اشکال می کند و صدای "نچ نچ" بقیه طلبه ها در می آید، ولی آقا خودشان با حوصله و صبر برخورد می کنند.

یکی دیگر از نکات مهم در درس ایشان، مسئله رعایت احترام نسبت به بزرگان و علمای گذشته است. این خیلی عجیب است و نظیر آن را بنده در مورد شخص دیگری ندیده ام. مثلا بسیاری از اقوالی که بزرگان نمی‌خواهند از گذشته مطرح کنند، برای تحقیر کردن طرف می گویند: قیل فلان ... یعنی آنچه فلانی گفته بی اهمیت است، اما حضرت آقا خیلی عجیب است که به وقت یاد کردن از گذشتگان کلمات "رضوان الله تعالی علیه"، "رحمت الله علیه" و امثالهم از زبان ایشان نمی افتد. حتی در مورد کسانی که به لحاظ خط فکری و مشی سیاسی با آقا در دو جبهه متفاوت بودند هم به نیکی یاد می شود. مثل آیت الله خویی که نقطه مقابل حضرت آقا بودند و هیچوقت انقلاب را همراهی نکردند،  اما در کلاس درس ایشان خیلی نسبت به نظرات آقای خویی اهتمام دارند و کمتر پیش می آید در مورد یک مسئله، آقای خویی نظری داشته باشند و حضرت آقا آن را مطرح، نقد، رد یا تأیید نکنند. یا مثلا آیت الله میلانی هم که از اساتید حضرت آقا بودند و خب بعد از ماجرای 15 خرداد گوشه گیری می کنند و از سیاست کنار می کشد، از چهره هایی بودند که در گذشته همان طور که در کتاب شرح اسم هم اشاره شد، جر و بحث و چالش های زیادی با هم داشتند اما در عین حال احترام زیادی برای ایشان قائل هستند و همان طور که برای امام خمینی از واژه «سیدنا الاستاد» استفاده می کنند برای آیت الله میلانی هم به کار می برند.  همه اینها به نظر من خیلی درس آموز است.

به یاد دارم که یک بار طلبه ای یک اشکالی نسبت به نظر یکی از علمای سلف را مطرح کردند که محترمانه نبود. برای اولین بار بود که دیدم حضرت آقا کمی تندی و تغیر کردند و گفتند: در مورد بزرگان و علمای دینی این چنین صحبت نکنید. این خیلی مهم است. به هر حال، معمولا علما و مراجع وقتی به این حد از ارزش و اعتبار می رسند و خودشان را مجتهد می دانند دیگر نظر دیگران برایشان زیاد اهمیتی ندارد و می گویند نظر دیگران هرچه هست، باشد! نظر من این چیزی است که می گویم. اینکه انسان نسبت به حریف علمی خود، تواضع داشته باشد بسیار آموزنده است. من خودم چون شاگرد آقای مجتهدی بودم با توجه به آموزه های ایشان خیلی نسبت به مراجع حساس هستم، اما فضای سیاسی ما را بی باک و بی پروا کرده و از وقتی من درس خارج آقا را می روم خیلی در روحیه ام تأثیر مطلوبی داشته است. مثلا در مورد همین آیت الله خویی من منتقد بودم و نسبت به مواضع سیاسی ایشان نقد داشتم  و مدتی است که خیلی ارادت پیدا کردم به ایشان، البته  مقام علمی ایشان واقعا مقام بالایی است.

***نقل نظرات آقای منتظری در درس خارج رهبری***

* حضرت آقا بیشتر نظرات کدام یک از علما را مطرح می کنند؟ می دانید که بالاخره نمی شود اقوال هم? علما را نام برد. ایشان بیشتر بر سخنان کدام یک از بزرگان استناد می کنند؟

من سؤال شما را کمی گسترده پاسخ می دهم. یکی از روش های ایشان که تقریبا روش درس خارج هم همین هست، این است که بالاخره آثار گذشتگان و راه و روش و مشرب فقه سنتی را به آن ملتزم هستند همچنان که امام تاکید فرمودند ایشان همان راه را ادامه می دهند. گرچه درآمیخته به مطالب پویا و به روز هست، اما در عین حال به همان سبک و سیاق و مشرب گذشته است. اصلا در مورد درس خارج همین است که مقید به یک کتاب و یک نقل قول نباشد.

یکی از نکاتی که نشان دهنده شرح صدر و تحمل ایشان است این است که ایشان با این حجم از مشغله و جلسات و بازدیدهایی که در طول روز باید از نهادها و سازمان های لشکری و کشوری داشته باشند، الحمدالله نمی دانم چطور می شود اینقدر توفیق داشته باشند که جلسات درس خودشان را تعطیل نکنند و اقوال علما و طلبه ها را بخوانند. حتی برخی طلبه ها اقوالی از علما نقل می کنند و ایشان می فرمایند که نه اینگونه نیست و قول صحیح را می فرمایند. همین یکی دو هفته قبل یکی از طلبه های مسن در خلال سخنان حضرت آقا گفتند آقای میلانی در این مورد اینطوری گفته اند! اما حضرت آقا حرفشان را رد کردند و گفتند: نه خیر ایشان این نکته را نگفته اند بلکه چیز دیگری گفته اند و من خودم سر درس آقای میلانی حاضر بوده ام؛ و واقعا ایشان حافظه بسیار قوی و خوبی هم دارند، البته در مورد اقوال علما یک سری از دوستان طلبه هستند که کمک می کنند. جالب است که سر درس ایشان متواضعانه این را می گویند و البته نمی توان رفت و همه کتاب فقها و علما و سلف را ببیند. حضرت آقا بیشتر نظر متاخرین مثل امام خمینی را نقل می کنند.

همین امروز یک نقل قولی داشتند و فرمودند مرحوم آقا منتظری که برای من خیلی جالب بود. به این دلیل که به هر حال آقای منتظری خیلی در حق ایشان جفا کرد و مخالفت های زیادی با رهبری کردند، اما حضرت آقا به خوبی از او یاد کردند. یا مثلا در بحث مکاسب محرمه درباره حاشیه زنندگان به این کتاب مثل مرحوم ایروانی به شکلی است که نظر آقا را جلب می کند.

 ***اشکال گرفتن در درس خارج شبیه بازی پینگ پنگ است***

* یک جریان خارج نشین درباره مرجعیت ایشان شروع به شبهه افکنی کرده و اشکال می گیرند که ایشان مجتهد نیستند و هیچکدام از علما نیز اجتهاد ایشان را تأیید نکرده است؟ نظر شما با توجه به توجه به حضور بیست و چند ساله در درس خارج ایشان، در این باره چیست؟

در مورد اجتهاد حضرت آقا کسی هیچ شک و شبهه ای ندارد. من یادم هست که وقتی ایشان به رهبری منصوب شدند، مرحوم آیت الله فاضل لنکرانی یک مصاحبه کردند و گفتند: این چه حرفی است که در مورد آقای خامنه ای می زنند؟ ایشان قبل از انقلاب به اجتهاد رسیدند.  مکاسب درس می دادند و اتفاقا  طلبه های نخبه مشهد هم در درس ایشان حاضر بوده اند. همین طور آیت الله مشکینی در مورد اجتهاد ایشان حرف زدند. دیگرانی همچون آقای صانعی هم مطالبی را گفتند و در روزنامه جمهوری اسلامی هم ثبت شد. ایشان گفته بودند که قبول رهبری آقای خامنه ای، ورود در ولایت الله و رد رهبری ایشان خروج از ولایت الله است. هم? اینها نشان می دهد که اجتهاد و ولایت ایشان مورد قبول همه مراجع و بزرگان بوده است.

امثال آیت الله مؤمن، آیت الله شاهرودی، آقای سیدجعفر کریمی و مرحوم رضوانی و قدیری جزء اعضای شورای استفتا مقام معظم رهبری بوده اند و همگی بعد از انتخاب حضرت آقا به عنوان رهبر انقلاب اسلامی و زمانی که با میزان فقاهت و علم ایشان آشنا شدند، بر مقام علمی ایشان تأکید داشتند. خصوصا آیت الله مؤمن بارها تاکید کرده بودند که آقای خامنه ای در هر بحثی وارد می شوند، تسلط خودشان را نشان می دهند. بنابراین، قطعا ایشان اعلم هستند. آقای مؤمن خودشان شاگرد امام بودند و هم درس آقا بوده اند و در بسیاری از علوم صاحب نام بوده و وزن? علمی ایشان چیزی نبوده که بر کسی پوشیده باشد.

کلاس درس خارج رهبر انقلاب بر اساس نوشته های ایشان است. یعنی ایشان از روی مطالبی که قبلا نوشته‌اند تدریس می‌کنند. حالا ممکن است که برخی از این آخوند نماهای فراری در مورد اعلمیت و اجتهاد ایشان شک می کنند، فکر می کنم که بیخودی خودشان را به زحمت می اندازند چون نوارها و فایل های صوتی مباحث ایشان موجود است. شما نمی توانید بگویید کسی اینها را به ایشان گفته چرا که دارند در مورد آن بحث و مجادله می کنند و وقتی که اشکالی به درس وارد می شود، به خوبی آن را تجزیه، تحلیل و در نهایت پاسخ می دهند.

اشکال گرفتن به بحث دقیقا شبیه بازی پینگ پنگ است. سرویس زدن کار زیاد سختی نیست، اما پاسخ دادن ضربه حریف نشان می دهد که چقدر این پینگ پنگ باز مهارت دارد. من خیلی وقت‌ها دقت می کردم که ببینم آیا ایشان از این اشکالات فرار می کنند یا مثلا خدایی نکرده بخواهند آن را جمع  و جور کنند، اما چنین نمی شود 800 نفر کاملا آماده مباحث علمی هستد و هیچ رودربایستی هم در مسائل علمی ندارند و حتی آنهایی که خودشان درس خارج می دهند جزو مستشکلین درس هستند.

این ذهن قوی و متمرکز ایشان واقعا برای من جالب است. هیچ چیز از یادشان نمی رود. کسی هم اگر منکر است می تواند فایل ها صوتی را تهیه کند و قضاوت کند.

* ایشان در هنگام درس به چه موضوعاتی می پردازند؟ آیا این موضوعات کاربردی و حکومتی هستند؟

حضرت آقا در کلاس درس از همان ابتدا، بحث را با موضوع جهاد آغاز کردند. موضوعی که علما و مراجع دیگر کمتر به سراغ آن می روند. خب، این بحث جدید تسلط بالای استاد را نشان می دهد. ایشان در درس، نظرات اهل سنت و شیعه را مطرح و بررسی می کردند. در همان سالها، بیش از 20 سال پیش، من یادم است که ایشان این بحث را مطرح می کردند که آیا ما در جهاد می توانیم از هر ابزاری برای مقابله استفاده کنیم یا خیر؟ آن روزها موضوع انرژی هسته ای و بمب هسته ای مطرح نبود، اما درباره سلاح های شیمیایی ایشان صحبت می کردند و اینها را حرام می دانستند، البته بعدا بنا بر اقتضائات سیاسی نظرات ایشان در رسانه ها مطرح شد.

ایشان نظرات خاص و ویژه ای هم در مورد جهاد ابتدایی دارند، برخلاف امام (ره) که معتقد بودند صدور حکم جهاد ابتدایی از ویژگی های معصوم است. حضرت آقا نظرشان این است که در شرایط خاص، رهبر جامعه اسلامی هم می تواند چنین حکمی بدهد، البته ایشان در این نظریه تنها نیستند. آیت الله منتظری هم صریحا اعلام  می کنند که فقیه می تواند دستور جهاد ابتدایی بدهد و فقط از اختیارات و اختصاصات امام معصوم نیست.

در مورد مکاسب محرمه که از موضوعات و مسائل روز است هم مفصل وارد شدند. مثلا در مورد ساختن مجسمه برخلاف این که خیلی ها معتقد هستند ایراد دارد، گفته اند مشکلی ندارد و می توان مجسمه ساخت. یا مثلا در بحث غیبت، اکثر فقها و علما معتقد هستند که غیبت شیعه اثناعشری فقط حرمت دارد، اما ایشان معتقد هستند که غیبت مطلق مسلمانان و حتی اهل سنت هم ایراد دارد.
در مورد غنا نیز به کامل ترین شکل ممکن بحث کرده‌اند. ایشان به علم موسیقی هم مسلط هستند. شنیده ام که ایشان "الاغانی" ابوالفرج اصفهانی را تدریس کرده و به این کتاب کاملا مسلط هستند. نظرشان هم این است که موسیقی تماما حرام نیست، مگر موسیقی لهوی باشد. تمام این احکام در بخش اول رساله ایشان در جلد دوم آمده است.

یا مثلا در بحث قسامه اکثر علما گفته بودند یک نفر می تواند 50 قسم بخورد اما ایشان می‌گوید که نه باید 50 نفر قسم بخورند که الان  هم در دادگاه ها هم به همین ترتیب عمل می شود.

به نظر من، یکی از ویژگی های جدی ایشان موضوع شناسی است. چون می دانید که تطابق و تناسب حکم و موضوع و این که حکم روی موضوع مشخص می آید خیلی مهم است و متأسفانه برخی مراجع ما در این موضوع ضعیف هستند و این امر به خاطر این است که عمدتا اغلب مراجع در بحث فقه و اصول مهارت دارند و همه چیز برایشان به محفل تدریس خلاصه می شود، اما حضرت آقا با توجه به سوابق سیاسی، اجتماعی و فرهنگی و البته معلومات عمومی بسیار بالایی که در دوران ریاست جمهوری، فرماندهی جنگ و ارتباط با مردم بدست آورده اند و همچنین مقلدین فراوانی که دارند  به خوبی موضوعات را می شناسند و درباره آنها حکم می کنند.

***رجال موجود در سند احادیث را با نسبت‌های فامیلی می‌شناسند***

* شنیده ایم که ایشان در بحث های رجال و تاریخ اسلام تخصص دارند و هنگامی که این بحث ها مطرح می شود به خوبی درباره آن بحث می کنند. این مباحث در ارائه درس چه کمکی به ایشان می کند؟

نکته دیگر درباره دروس خارج مقام معظم رهبری همین تبحر ایشان در علم رجال است. در این زمینه دیگر ایشان سرآمد هستند. البته معروف است که آیت الله شبیری هم به موضوعات رجالی مسلط هستد، اما بنده درس ایشان را شرکت نکرده ام. درباره حضرت آقا می‌دانید که ایشان یک جزوه ای در مورد رجال از قبل انقلاب نوشته اند و از قدیم حسابی در این علم تبحر داشته اند و وقتی وارد بحث رجال می شوند همه چیز را با جزئیات و خیلی قوی مطرح می کنند، حتی رجال را با نسبت های فامیلی می شناسند به خصوص که ایشان برخلاف برخی مراجع و علما به تاریخ تحلیلی اسلام هم کاملا مسلط هستند. این خیلی مهم است که ما بدانیم که یک حدیث، یک سخن و یا روایت از بزرگان و علما در چه شرایطی مطرح شده است و مسلم است که ایشان در علم رجال مجتهد مطلق هستند و وقتی وارد می شوند آبشار علم از سینه و دهان مبارکشان فوران می کنند.

دیگر نکته جالب توجه در مورد ایشان این است که هم در بحث رجال و هم در بحث درایه و حدیث به راحتی نمی گذرند. یعنی خیلی از مراجع ما راحت یک راوی را کنار می‌گذارند، اما حضرت آقا سعی می کنند به هر شکلی است یک راوی را بازسازی و تصحیح کنند و مزایای او را ببینند و اشکالاتی را که قوی نیست جواب بدهند و از این طریق از روایاتی که تعدادشان هم کم است به خوبی استفاده می کنند. یادم هست که درس های آقای حسن زاده آملی را شرکت می کردم. ایشان می فرمودند حالا رد کردن قول بزرگان زیاد مهم نیست؛ چیزی که مهم است فهمیدن اقوال آنان است.

عین همین بحث را ایشان در موضوع روایت دارند. اولا که ایشان همه روایات را می آورند، بعد بنای توجیه روایت و سرپا نگه داشتن روایت را دارد. ایشان یکی از اصول درس شان این است که اول روایات را می گوید و در روایت تدبر و تعقل و تعمق بسیار زیادی می کنند، به ادبیات عرب بسیار مسلط هستند. همین امروز مثلا بحث داشتند درباره ظل و فیء و تفاوت این دو که ظل چه نوع سایه‌ای است و فیء چه نوعی.

ایشان خیلی به روایات اهتمام دارند و سعی می کنند از روایات استفاده کنند. نحوه ورود و استدلال و استنتاج ایشان از روایت بسیار جالب است و مقایسه روایات با هم دیگر همینطور. به خصوص در جمع کردن روایات ایشان خیلی قوی وارد می شوند، اینکه زود یک روایت را طرح کنی و از گردونه خارج کنی به نظر من هنر نیست. حمل ظاهر بر اظهر و همچنین جمع دلالی، که یکی از کارهای مهم فقیه و اصولی است از کارهای مهم ایشان است. یادم نرود بگویم که ایشان تاکنون مستقیما بحث اصولی نکرده اند، ولی چندبار که وارد شده اند مثل بحث استصحاب عدم ازلی که ایشان بر خلاف بسیاری از بزرگان قبول ندارند یا بحث شرط فاسد که مفسد هست یا نه و هفت هشت مورد که ایشان وارد بحث اصولی شدند نشان می دهد که ایشان قدرت تعقل و توان عملیات فکری و ذهنی اش بالایی دارند و ابزار یک اصولی چیزی جزء این نیست.

در بحث روایات در بعضی موارد مثلا طلبه ای اشکال می کند و سعی می کند روایتی را بگوید که ایشان ندیده باشد، اما ما تا به حال ندیده ایم که ایشان روایتی را ندیده باشند و وقتی طلبه اشکال می گیرد ایشان می گویند نه ما این روایت را دیدیم و معنای آن این است
و مثلا چنان و چنان؛ یعنی تمام روایات آن موضوع را می بینند و در حافظه شان نگه می دارند. خیلی عجیب است که گاهی وقت ها طلبه ها اشکالاتی می کنند دربار? یک بحثی که گذشته، ایشان می گوید فلان روایت را خواندیم داستانش مثلا به این ترتیب بوده است. حافظه قوی ایشان هم که از امتیازات فوق العاده ایشان هست کمک می کند که این روایات در ذهنشان بماند. حتی گاهی اوقات در یک باب بحث می کنند و یک روایتی در مورد یک باب دیگر مطرح می شود، ایشان به راحتی بحث را به خاطر می آورند و تحلیل می کنند و این هم به خاطر تسلط ایشان به هم? ابعاد فقه است و اگرچه ایشان تمام روایات را تدریس نکردند، اما گمان می کنم بی شک، تمام روایات فقهی ما را از اول تا آخر با دقت دیده اند و در مورد هرکدام اجتهاد کرده اند، دلیلش هم این است که گاهی وقت ها اشکال می شود ایشان می گویند این مسئله این‌گونه است و آن مسئله به گون? دیگر. پس معلوم می شود که تمامی روایات فقهی را ایشان دیده است و این از امتیازات ایشان است.

***امام خمینی(ره) فرمود که من فردی به شجاعت آیت‌الله کاشانی ندیدم***
 

* اگر خاطره جالب یا نکته ای بوده که ایشان  از اساتیدشان نقل کرده باشند، بفرمایید؟

یکی خاطره بود که فکر کنم در درس آوردند درباره مرحوم آیت الله کاشانی بود که حضرت آقا فرمودند که امام خمینی (ره) درباره آیت الله کاشانی گفته اند که من تا حالا آدمی به شجاعت مرحوم کاشانی ندیده ام. این موضوع برای ما که در بحث تاریخ هم کار می کنیم، جالب بود.

معمولا ایشان خیلی سعی می کنند که وارد بحث های سیاسی نشوند، یعنی اگر هم اتفاق افتاده باشد، خیلی کم اتفاق افتاده. اما مثلا در بحث صلاه مسافر بحثی مطرح بود که بالاخره میزان قصر چقدر است و از چه فاصله ای نماز شکسته می شود. بعد، بحث وسایل امروزی، مثل هواپیما مطرح شد که یکی از آقایان که مسن هم هست گفت در عین حال، آقا، همین وسایل هم خستگی و تعب دارد، اگر ملاک تعب باشد. آقا فرمودند بله، اما تعب پیر مردها ملاک نیست. این شوخی است که حضرت آقا با این بنده خدا کردند و برای طلبه ها شیرین بود.




تاریخ : شنبه 93/3/17 | 3:19 عصر | نویسنده : مریم ارشدی | نظر
یک فعال جامعه زنان در گفت‌وگو با فارس مطرح کردخبرگزاری فارس: صنایع دستی؛ راه حل پیوند اشتغال زنان و استحکام خانواده‌ها
صنایع دستی؛ راه حل پیوند اشتغال زنان و استحکام خانواده‌ها

یک فعال جامعه زنان گفت: ساماندهی اقتدار اقتصادی زنان سرپرست خانوار، زنان بدسرپرست و توجه به اشتغال خانواده‌های حاشیه شهرها باید در اولویت کارهای اقتصادی دولت باشد و صنایع دستی می‌تواند باعث پیوند اشتغال و استحکام خانواده‌ها باشد.

مریم ارشدی در گفت وگو با خبرنگار جامعه فارس با اشاره به نامگذاری سال جاری تحت عنوان اقتصاد و فرهنگ با مدیریت جهادی و عزم ملی گفت: یکی از مشکلاتی که باید دولت برای رفع آن در سال جاری مدیریت جهادی داشته باشد موضوع اشتغال زنان است.

مدیرکل سابق بازرگانی صنایع دستی کشور  ادامه داد: اشتغال زنان باید در جهت برون رفت از بیکاری و در عین حال توجه به آداب مهم دینی و ملی باشد و از همه مهمتر اینکه رشته‌های صنایع دستی می‌تواند راه پیوند اشتغال و استحکام خانواده‌ها باشد.

این فعال جامعه زنان خاطرنشان کرد: در بحث هنرمندان صنایع دستی حدود 70 درصد را زنان تشکیل می‌دهند که به عنوان مثال در رشته رودوزی سنتی 100 درصد جامعه تحت پوشش زنان هستند.

ارشدی خاطر نشان کرد: ساماندهی اقتدار اقتصادی زنان سرپرست خانوار، زنان بدسرپرست، زنان خودسرپرست و توجه به اشتغال خانواده‌های حاشیه شهرها مقوله‌ای بسیار حایز اهمیت در نظام جمهوری اسلامی است.

وی ادامه داد: پیوند صنایع دستی و اشتغال زنان قابلیت برقراری تفاهم نامه و تعاملات بین بخشی با سازمان‌های حمایتی مثل بهزیستی و کمیته امداد را در توانمندسازی نیروهای آماده به‌کار دارد.




تاریخ : یکشنبه 93/2/14 | 10:20 صبح | نویسنده : مریم ارشدی | نظر

در ویژه برنامه­ی بهار فاطمی کاشان:  اکبر کریم رزمنده ای که دوبار متولد شد

ویژه برنامه­ی فرهنگی، مذهبی و هنری"بهار فاطمی" با خاطره­گویی رزمندگان و جانبازان کاشانی هشت سال دفاع مقدس هوای شهرمان را عطرآگین از بهار فاطمی کرد.

مردانی که از جان گذشتند تا به جانانشان برسند در اینجا صدای لبیک "یا زهرا"و "یا حسین شان" فضای جبهه و جنگ را دگرگون میکند و حال اینکه اکبر کریم یکی از آنهایی است که به قول خودشان"تازه" دوباره "متولد" شده است.

تقارن ایام نوروز 93 با بهار فاطمی حال و هوای شهر را به گونه ای زهرا گونه کرده است، نصب بنرها، پرده ها، ویژه برنامه­های مذهبی، قرآنی و فرهنگی همه و همه شهر دارالمؤمنین کاشان را با بوی فاطمی­اش عطرآگین و معطر نگه داشته است و چه میهمانان مهربانی که با میزبانانشان در این مراسم پا در رکاب گذاشته و همنوایی می کنند.

از ویژه برنامه های فرهنگی مذهبی "بهار فاطمی" که توسط شهرداری و سازمان رفاهی تفریحی شهرداری کاشان برگزار میشود و میهمانان را مجذوب خود کرده است "خاطره گویی" رزمندگان و جانبازان 8 سال دفاع مقدس کاشان است.

در شب ششم ویژه برنامه "بهار فاطمی" قرعه­ به نام "اکبر کریم" متولد دوم فروردین ماه 1339 صادره از کاشان جانبازی که با آن صدای مهربانانه و پدرانه­اش گوی رقابت را از دیگر دوستان خود ربوده بود افتاد.

کریم (با لبخند) می­گوید من تازه 27 ساله شدم، وقتی در عملیات کربلای 4 حضور یافتم قرار شد در دو منطقه­ی ام الرصاص و بعد از آن ام البابی شرکت کنم.

این جانباز دفاع مقدس، از خاطراتش که گویا به درجه­ی رفیع شهادت نائل شده بود و پیکرش را به یکی از سردخانه­ها منتقل کرده بودند سخن گفت: 48 ساعت در یکی از بیمارستان های اهواز( که نامش را فراموش کرده ام) بستری بودم، بعد از آن به بیمارستان نمازی شیراز منتقل شدم و طی دو ماه کامل در اغما بودم و یکسال حرف نمی زدم.

کریم، تلخ ترین خاطره خود را طی این مدت، فوت مادرش که هیچ کس حتی کوچکترین اشاره­ای به آن نکرده بود عنوان کرد.

تنها کلماتی که اکبر کریم که در واقع بعد از زندگی دوباره­ای که از این ماجرا گذشته بود بر لب جاری می کرد ذکر خدا و خواندن نماز بود و به تدریج و به مرور زمان دیگر کلمات و حرف­های دل را تکرار کرد.

کریم در پایان می گوید تنها مهمی که بایستی به آن رسید آدم شدن است و بس.




تاریخ : یکشنبه 93/1/24 | 11:0 عصر | نویسنده : مریم ارشدی | نظر

مریم ارشدی : کاربرد شیوه های دوران دفاع مقدس ، زمینه سازهای الگوی ایرانی – اسلامی پیشرفت

در موضوع الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت تبیین و تحلیل وضعیت نظام اسلامی، شاخصه ای اصلی در جهت ارزیابی و نقد مدل های توسعه و پیشرفت در نظام سرمایه داری غرب، و روش های تهیه و تدوین الگوی مطلوب پیشرفت مورد توجه است.

مریم ارشدی

سایت باصر- بخش ویژه فرهنگی و اجتماعی - رهبر معظم انقلاب در سفر سال 88 خود به استان کردستان تأکید کردند که “ما باید به دنبال مدل بومی خودمان بگردیم. هنر ما این خواهد بود که بتوانیم مدل بومی پیشرفت را متناسب با شرایط خودمان پیدا کنیم.”  

در موضوع الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت تبیین و تحلیل وضعیت نظام اسلامی، شاخصه ای اصلی در جهت ارزیابی و نقد مدل های توسعه و پیشرفت در نظام سرمایه داری غرب، و روش های تهیه و تدوین الگوی مطلوب پیشرفت مورد توجه است.

یکی از فرصتهای مهم در جهت مفهوم سازی ، جریان سازی و نهادسازی در مسیر معرفی الگوی اسلامی ایرانی تعاملات بین بخشی دستگاههای اجرایی و نهادهای مدنی و همچنین پیوستگی و وابستگی میان اندیشمندان حوزه و دانشگاه است.

از سویی بهره مندی از ظرفیت رسانه ها و منابع خبری دستیابی به مقصود راتسریع و تسهیل می نماید.
لذا برگزاری سلسله نشست‌های تخصصی به منظور ایجاد زمینه برای طرح دیدگاه‌های صاحبنظران و فراهم کردن بستری در جهت استخراج اندیشه‌های کاربردی در زمینه تدوین الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت ضرورت اجتناب ناپذیر است.
ایجاد جریان علمی در کشور برای پیگیری و تحقق رهنمودهای مقام معظم رهبری در حوزه های فکری و اندیشه ای، تقویت مفهوم سازی، نظریه‌پردازی و گفتمان‌سازی برای الگوی ایرانی- اسلامی در حوزه و دانشگاه، فراهم کردن بستر و زمینه لازم برای طرح بی‌واسطه نظرات نخبگان در این زمینه، ایجاد بستر لازم برای شکل‌گیری فکر و ایده‌های نو در زمینه‌های مورد نیاز کشور و تشویق و ترغیب نخبگان به حضور مؤثر در صحنه برای چاره اندیشی و رفع خلاءهای اندیشه ای و فکری موجود، انگیزه ارتباط با نخبگان را دوچندان می کند.

نخبگان علمی و دینی می توانند هدایت افکار عمومی جامعه را برعهده گرفته و نسل امروز ما باید با تلاش چشمگیر خود مسیر رشد و تعالی جامعه را رقم بزند.

آنچه یادآوری آن مهم و حیاتی به نظر می رسد آن است که ارائه الگوی درست اسلامی ایرانی عزم و اراده همگانی می خواهد و کاربرد مجدد تجربه و تلاش ملت متدین و فهیم ایران اسلامی در دوران دفاع مقدس به عنوان نقطه عطف تاریخ حماسه و ایثار ، ارزشمند بوده و باید مورد مداقه و توجه مردم و مسئولین باشد.

آن دورانی که همه داشته های پیر زن رنجور روستایی در طبق اخلاص و در سبد هدیه رزمندگان اسلام قرار می گرفت و دگرخواهی جایی برای خودخواهی نمی گذاشت، مادر از عشق مادرانه اش برای کمال یابی فرزند بهره می جست و خواهر آب در راه برادر می پاشید تا طراوت امنیت و سلامت جامعه را ماندگار سازد!!!……

این هویتهای بومیکه خاص جامعه ایرانی است باید برای معرفی به عنوان الگوهای اساسی در جامعه فعلی در ارتباطات انسانی مطرح و در قالبهای مختلف هنری، ادبی و…. در سطح ملی و بین المللی مطرح گردد.

امروز باید واژه های صبر، ایثار، ازخودگذشتگی، مسئولیت پذیری، مقاومت، پشتکار و تلاش سرلوحه زندگی و بلکه همه فعالیت های ما باشد.

حوان امروز ما باید به تاسی از جوانان دوران دفاع مقدس همت عالی خویش را در برافراشتن پـرچم ابتکار ، اختراع و نـوآوری بکار بندد  و به عـزت مندی ایران سربلند با معیارهای اسلامی در عرصه های مختلف اخلاقی، علمی و…  با نگاهی نو و با مطالعه سبک زندگی جوانان دوران دفاع مقدس بیاندیشند.

 




تاریخ : سه شنبه 93/1/12 | 12:0 صبح | نویسنده : مریم ارشدی | نظر
یک فعال زنان در گفت‌وگو با فارس مطرح کرد
رشد اقتصادی زنان دستاورد انقلاب اسلامی

یک فعال جامعه زنان رشد اقتصادی زنان را یکی از دستاوردهای انقلاب اسلامی دانست و گفت: زنان عفیف کشور ما امروز اثبات کردند که علاوه بر موفقیت در ایفای نقش تربیتی و خانوادگی، بهترین و موفق‌ترین سرمایه داران اقتصادی کشور هستند.

خبرگزاری فارس: رشد اقتصادی زنان دستاورد انقلاب اسلامی

 

 

مریم ارشدی در گفت‌وگو با خبرنگار جامعه فارس گفت: مطابق با کارنامه انقلاب اسلامی، زنان ایرانی در سایه منطق امام خمینی(ره) پس از زنگار تاریخی ظلم که بر چهره زن نشسته بود زنان متدین با پشتیبانی علمای دینی و با رویکرد ارزشی به میادین بزرگ اجتماعی و اقتصادی به عرصه‌های مختلف وارد و و به نقش آفرینی پرداختند.

وی ادامه داد: دیدگاه‌های مترقی امام راحل، مقام معظم رهبری و علمای دین که برگرفته از اسلام و احکام قرآنی است سبب شد تا تحولی شگرف در زنان کشور ما در همه عرصه‌ها و به ویژه حوزه اندیشه و تفکر ایجاد شود چنانچه امام خمینی(ره) با نگاه به افق والا و نقطه تعالی مقام زن فرمودند: «ما مفتخریم که بانوان و زنان، پیر و جوان و خرد و کلان، در صحنه‌های فرهنگی و اقتصادی و نظامی حاضر، و همدوش مردان یا بهتر از آنان در راه تعالی اسلام و مقاصد قرآن کریم فعالیت دارند.»

ارشدی خاطرنشان کرد: در حالی که یکی از مسائلی که خصوصاً در نیم قرن اخیر تا حدودی در هر جامعه به‌ویژه جوامع در حال توسعه، مطرح بوده است مسئله گسترش نقش و مشارکت زنان است و باید گفت امروز قدم نهادن زنان به عرصه‌های مختلف اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و.... دیگر پرستیژ و صرفاً کسب موقعیت اجتماعی نیست بلکه زنان ما غالباً برای رفع نیاز خود و خانواده به ویژه به عرصه‌های اقتصادی وارد می‌شوند.

این کارشناس امور زنان اظهار داشت: از آنجایی که زنان برای دستیابی به مناصب و مشاغل کشور به لحاظ قانونی منعی ندارند و می توانند درصورت شایستگی‌های لازم برای حضور در تمامی سطوح فعالیت کنند لذا زمینه سازی برای ارتقای فرهنگی و توانمندسازی زنان از جمله رویکردهای نظام مقدس جمهوری اسلامی است.

ارشدی ره‌آورد تفکر مادی نظام امپریالیسم نسبت به زنان را نادیده گرفته شدن تفاوت‌های تکوینی و فطری زن و مرد دانست که به دنبال خود فروپاشی نظام خانواده را به دنبال دارد و افزود: این موضوع افسردگی انسان‌ها و تزلزل در بنیان‌های ارزشی را رقم می‌زند و این درست همان نتیجه شومی است که سیستم اقتصادی غرب، به آزمون و خطای آن نشسته و توده‌ای از زنان بی‌گناه و ارزش‌های زنانه را قربانی ایدئولوژی خود زیر چرخ‌های صنعتی سیستم سرمایه داری له می‌کنند که فریادشان امروز در جهان هزاره سوم به گوش می‌رسد.

وی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران، برنامه ریزی خود را در راستای تعالی وضعیت زنان ایران و الگوسازی از چهره زن نه غربی و نه شرقی به جهان معاصر در سطوح سه گانه فردی؛ خانوادگی و اجتماعی تعریف نموده است و مکانیزم‌های مؤثر در راستای پیشرفت وضعیت زنان را در قالب حمایت‌های حقوقی، ساختارسازی، تأسیس نهادهای تصمیم گیر و استراتژیک، راه اندازی تشکیلات اجرایی متولی توانمندسازی زنان، حمایت از مشارکت اقتصادی زنان در سطح گروهی و اجتماعی دیده است.

راهبرد حضور زنان در امور اقتصادی، توجه همزمان به نقش های خانگی و اجتماعی آنان

ابن فعال جامعه زنان افزود: کمرنگ شدن اخلاق و ارزش‌های اجتماعی بشر، وصول حداکثر منفعت مالی، در کشورهای مدرن، جدایی محل کار از خانه و تفکیک حوزه خصوصی و عمومی سبب شده تا زنان به عنوان نیرویی فعال نقش‌های طبیعی خود نادیده انگاشته و به ویژه مسئولیت مادری و همسری را فراموش کنند. آنچه هدف است استحکام بنیان خانواده بر مبنای دسترسی به فرصت‌های مختلف اقتصادی و اجتماعی است.

وی ادامه داد: توسعه و ساماندهی امور اقتصادی- معیشتی با اولویت ساماندهی مشاغل خانگی از محورهای ماده 230 قانون برنامه پنجم است.

ارشدی ادامه داد: بهره مندی از تجربه زنان سرپرست خانوار و تخصص دختران تحصیل کرده الگویی نو در ترسیم روند اقتصاد پویا است. زنان سرپرست خانوار با برخورداری از نقش‌های چندگانه، هم مدیر عاطفی کانون خانواده به شمار می آیند و هم مسئولیت تأمین معاش خود و فرزندان را بر عهده گرفته اند و از تجارب مدیریتی خوبی برخوردارند.

این کارشناس امور زنان افزود: از سوی دیگر تخصص و مهارت تئوریک دختران فارغ التحصیل دانشگاهی، علمی شدن تولید و تبدیل آن به تجارت را رقم می زند. پروسه‌ای که در کشور ما برای تحقق آرمانهای نظام ضروری است.

ارشدی ادامه داد: وجود کارخانه‌هایی در سطح کم نظیر از فناوری و تخصص، ایجاد صدها فرصت شغلی آن هم با مدیریت زنان توانمند و شایسته که نیروهای انسانی او را جامعه زنان تشکیل می‌دهند، مصداقی از تحقق توصیه مقام معظم رهبری مبنی بر حمایت از اقتصاد ملی است.

وی افزود: در شرکت‌هایی که اکثریت کارکنان کارخانه را بانوان و به‌ویژه سرپرست خانوار تشکیل می‌دهند این یعنی امید به آینده و یعنی پویایی و شکوفایی هرچه بیشتر توانمندی‌های زنان ایرانی یعنی به این باور برسیم که فرداهای بسیار روشن و درخشان تری پیش روی ماست.

این فعال جامعه زنان اظهار داشت: حرکت اساسی ما برای جلب سرمایه‌های مردمی و تقویت بخش صنعت، ایجاد فضای امن و بهره مندی از همه ظرفیت‌های موجود از جمله توجه به نقش زنان در روند توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ضروری است.

ارشدی با اشاره به تدوین قانون اصل 44 گفت: تأسیس بانک توسعه تعاون و صندوق ضمانت سرمایه‌گذاری تعاون از جمله فرصت‌های موجود در کشور برای توجه به اشتغال بانوان و بهره مندی از ظرفیت تعداد زیادی از فارغ‌ التحصیلان متخصص زن، است که می‌توان در ارتقای توانمندی بانوان ایرانی در بخش اقتصاد و کارآفرینی از آن بهره جست.

وی ادامه داد: بانوان فرهیخته و خلاق بسیاری در اقصی نقاط کشور ما باید با دستیابی به اطلاعات و ارتباطات از فرصت‌های برابر و همپای مردان در زمینه اقتصادی که ایران اسلامی ایجاد کرده، مطلع و بهره‌مند شوند.

این کارشناس امور زنان افزود: انقلاب اسلامی شخصیت بانوان را احیا کرده و اعتماد به نفس حضور آنها را در مدیریت کارخانه‌ها، ورزشگاه‌ها، دانشگاه‌ها و در حوزه‌های مختلف لوازم خانگی، داروسازی، سنگ‌های مصنوعی، بهره برداری از معدن سنگ لاشه، تولید و صادرات اسفنج، تولید و صادرات پوشاک، تولید سقف داخلی خودرو، عصاره و اسانس، مواد نوشیدنی و خشکبار، تحقیقات حوزه پزشکی ، تولید مواد آلی ، چرم، کشاورزی، دامداری و دامپروری، و سایر مراکز تقویت کرد.

ارشدی افزود: به طوریکه وجود زنان مخترع و مبتکر کشور در مقایسه با سایر کشورهای جهان عدد 15 بوده و رتبه 1 را در سطح خاورمیانه دارند.

وی ادامه داد: زنان عفیف کشور ما امروز اثبات کردند که علاوه بر موفقیت در ایفای نقش تربیتی و خانوادگی، در بخش مدیریت عامل واحدهای تولیدی، به عنوان تولیدکننده و صادرکننده، مدیریت شرکت‌های بازرگانی و کالای صنعتی و معدنی بهترین و موفق ترین سرمایه داران اقتصادی کشورند و در ایجاد کار و کاهش نرخ بیکاری تاثیر فراوان داشته‌اند.




تاریخ : دوشنبه 92/11/14 | 11:40 صبح | نویسنده : مریم ارشدی | نظر

همزمان با سالگرد شکوهمند پیروزی انقلاب اسلامی و ایام دهه مبارک فجر مطلب زیر که گویای قطره ای از دریای دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران و ارائه بخش کوچکی از وضعیت رشد زنان در کشور عزیز ما ایران پس از انقلاب اسلامی است ؛ تقدیم می گردد به روح بلند انسان ممتاز تاریخ بشریت حضرت امام خمینی (ره) که بنیانگذار تحولی شگرف در همه زمینه ها و بویژه تقویت جایگاه زنان شدند.


پیشرفت و ارتقاءچشمگیر وضعیت زنان در طول سالیان پس از پیروزی انقلاب اسلامی موضوعی غیر قابل انکار و مرهون رویکرد ها، دیدگاه ها، قوانین، سیاست ها و برنامه های کلان کشوری در زمینه توسعه فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی بوده است.

در این راستا نگرش عمیق امام راحل عظیم الشأن، علمای دینی و رهبری حکیمانه مقام معظم رهبری همواره در رشد زنان کشور تاثیر بسزایی داشته است که در این زمینه همیشه زنان کشورمان قدر دان رهنمودهای ارزشمند این بزرگان بوده اند.

اصل سوم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران برابری حقوق شهروندی و رفع تبعیضات ناروا و ایجاد امکانات عادلانه برای همه در تمام زمینه های مادی و معنوی تاکید و تصریح دارد.

 همچنین اصل بیستم قانون اساسی بیان می دارد همه افراد ملت اعم از زن و مرد به طور یکسان در حمایت قانون قرار دارند و از حقوق انسانی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی با رعایت موازین اسلامی حقوق زنان را در تمام جهات تضمین نماید. در این راستا وظایف عمده ای برای دولت در قانون برنامه سوم و چهارم توسعه بوده و در برنامه پنجم و در سند چشم انداز بیست ساله نیز وظایف و تکالیف اجتناب ناپذیر مد نظر قرار گرفته است.

 علاوه بر این قوانین، قوانین حمایتی ویژه ای نیز در زمینه اشتغال، حمایت های اقتصادی و اجتماعی زنان پس از انقلاب به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است. از مصادیق پیشرفتهای مهم در امر قانون گذاری در حوزه زنان و خانواده می تواان قانون کار آفرینی و توانمند سازی زنان سرپرست خانوار، قانون حمایت از حقوق و مسئولیت های زنان در عرصه های داخلی و بین المللی و تصویب لوایحی نظیر لایحه بازنشستگی پیش از موعد زنان سرپرست خانوار، امکان بهر ه مندی زنان سرپرست خانوار، امکان بهره مندی زنان سرپرست خانوار فاقد بیمه های اجتماعی از اعتبارات به جا مانده، از صندوق بیمه روستائیان، لایحه معافیت کار فرما از سهم بیمه زنان سرپرست خانوار را نام برد.

 به واقع هدف و آرمان حقیقی انقلاب اسلامی ایران بدون نگاه جنسیتی به موضوعات مختلف، رسیدن به مرحله ای است که در آن حتی یک بی سواد، محروم و فقیر در جامعه نباشد و سالهاست که در راستای ریشه کنی فقر، محرومیت و نارسایی ها تلاش می کند.

بر اساس آخرین آمار رسمی کشور در سال 1390 جمعیت زنان کشور 49 درصد برآورد شده است. در حوزه پزشکی و سلامت زنان در مورد افزایش امید به زندگی آمار نشان می دهد درصد امید به زندگی از23/56 درصد در سال 55 به 6/74 درصد در سال 90 افزایش داشته است .

درصد پزشکان عمومی زن از سال 65 تا 75 دارای رشدی 301 درصدی و تا سال 90 رشدی فعال 160 درصدی را داشته است. همچنین 30 درصد از پزشکان فوق تخصص کشور و 40 درصد از متخصصین زنان و زایمان در ایران زنان می باشند.

 در عرصه آموزش، نرخ باسوادی زنان از 5/ 36 در سال 1355 به 81 درصد در سال 1390 رسیده است. قریب به 80 درصد از ظرفیت پذیرش در دانشگاه ها را زنان و دختران به خود اختصاص داده اند و آمار ها نشان می دهد بیش از 40 درصد از کرسی های علمی و نظریه پردازی در حوزه های علمیه و دانشگاه ها نیز متعلق به زنان است و این در حالی است که این آمار قبل از انقلاب اسلامی (1979) 1% بوده است.

 در عرصه مشارکت سیاسی زنان، قشر قابل توجهی از زنان در مناصب سیاسی نظیر نمایندگی مجلس رشدی معادل 355 درصد دوره اول تا دوره هشتم داشته است که از 8/1 به 8/2 درصد افزایش داشته است.

آموزش و پرورش ایران در میان تمام دستگاه های اجرایی این کشور از بالاترین نرخ رشد مدیریتی زنان برخوردار است بطوریکه یک چهارم از اعضای شورای معاونت وزارت که متشکل از معاونین وزیر و رؤسای سازمان ها و مشاوران وزیر می باشند زنان هستند.

 همچنین در سایر مناصب سیاسی و تصمیم گیری نظیر منصب معاونین رئیس جمهور، معاونین و مشاورین وزرا، مشاورین استانداران، مشاورین فرمانداران در 256 فرمانداری و بخشداری و دهیاری ها و سایر ساختارهای تصمیم گیری نظیر شورای شهر مشغول ایفای نقش می باشند.

 در عرصه مشارکت اجتماعی زنان شاهد رشد 40 درصدی سازمان های غیر دولتی فعال در حوزه زنان می باشیم. نتایج طرح آمارگیری نیروی کار در بهار 91 و بررسی نرخ مشارکت        اقتصادی جمعیت 10 ساله و بیشتر نشان می‌دهد که 38.2 درصد جمعیت در سن کار (10ساله و بیشتر)  از نظر اقتصادی فعال بوده‌اند؛ یعنی در گروه شاغلان یا بیکاران قرار گرفته‌اند. اما  آمار نشان از آن دارد که نرخ مشارکت اقتصادی در بین زنان نسبت به مردان و در نقاط  شهری نسبت به نقاط روستایی کمتر بوده است به‌گونه‌ای که از جمعیت 37 میلیون و 244 هزار نفری، 14.3 درصد معادل چهار میلیون و 579 هزار و 855 نفر فعال اقتصادیبوده‌اند اما در بین مردان 62 درصد معادل 24 میلیون و 430 هزار و 185 نفر فعالبوده‌اند، اعلام شده است.این در حالی است که 28.6 زنان در بخش کشاورزی،23.3 درصددر حوزه صنعت و 48.1 درصد در بخش خدمات مشغول به‌کار هستند.

در خصوص شاخص رشد مشارکت اقتصادی زنان نیز طی 10 سال اخیر رشدی صعودی را شاهدیم به نحوی که به طور مثال نرخ فعالیت اقتصادی زنان از 1/9 درصد در سال 1378 به1/14درصد در تابستان 1391 رسیده و درصد اشتغال رسمی زنان در سال 85، 06/13درصد و در سال 90 حدوداً 17/85 درصد بوده است.

*********************************************

با همه رشد و پیشرفتی که زنان در عرصه های مختلف داشته اند که در بالا بخشی از آنها با برداشت از منابع مختلف و به ویژه اطلاعات و آمارهای موجود در مرکز امور زنان و خانواده نهاد ریاست جمهوری آمده

باید این نکته را به عنوان صاحبنظر در حوزه زنان وخانواده عرض کنم که ظرفیت جمهوری اسلامی ایران و نیز پتانسیل موجود در زنان متدین و متعهد و متخصص کشور عزیز ایران بحدی است که هنوز باید در مسیر

پیشرفت زنان گام های اساسی برداشته شود. زنان خانواده دوست و ولایتمدار ایران اسلامی ثابت کرده اند که هم در مسیر هدایت خانواده و تربیت فرزندان مسئولیت پذیر و مومن موفق بوده اند و هم در زمینه

حضور مثبت و موثر خویش ممتاز و خوش درخشیده اند به طوری که اگر روشهای فعالیت زنان در کشور مستندسازی و به افکار عمومی جهان درست ارائه گردد می تواند روش الگویی ارزشمندی به دور از نگرش

های افراطی و تفریطی معرفی نماید....

زنان و دختران ما منتظر نگاه ویژه دولتمردان و دولتزنان برای برنامه ریزی بهتر و رشد سریعتر.........................................

 




تاریخ : شنبه 92/11/12 | 12:0 صبح | نویسنده : مریم ارشدی | نظر

 

از خون سرخ بهمن سرسبز شد بهاران

اندیشه بارور شد، در امتداد باران

بر صخره‏ های همّت جوشیده خون غیرت 

بانگ سرود و وحدت آید زچشمه ساران

و الفجر بهمن آمد، فصل شکفتن آمد

 بر پهندشت باور، خالی است جای یاران

در آستانه دهه مبارک فجر هستیم؛ ضمن تبریک این ایام خجسته، گوشه چشمی به تحولات سبک زندگی اسلامی ایرانی پس از انقلاب اسلامی و بایدها و نبایدهای آن می پردازیم:

امام راحل عظیم الشأن فرمودند: "ما مفتخریم و ملت عزیز سرتاپا متعهد به اسلام و قرآن مفتخر است که پیرومذهبی است که می خواهد حقایق قرآنی ، که سراسر آن از وحدت بین مسلمین بلکه بشریت دم می زند، از مقبره ها و گورستانها نجات داده و به عنوان بزرگترین نسخه نجات دهنده بشر از جمیع قیودی که بر پای و دست و قلب و عقل اوپیچیده است و او را به سوی فنا و نیستی و بردگی و بندگی طاغوتیان می کشاندنجات دهد. "

"...با کمال جد و عجز از ملتهای مسلمان می خواهم که از ائمه اطهار و فرهنگ سیاسی ، اجتماعی ، اقتصادی ، نظامی این بزرگ راهنمایان عالم بشریت به طورشایسته و به جان و دل و جانفشانی و نثار عزیزان پیروی کنند. "

 شکل‌گیری هر تمدنی نیازمند طی فرآیندی تاریخی است. شایدبهتر است که بگوییم دهه فجر57 آغاز فرآیندتمدناسلامی و آغاز تحولی عظیم در جهت سبک زندگی اسلام ناب محمدی بوده است.

توجه داشته باشیم که انقلاب اسلامی برای چه رخ داد؟
همه حرف‌های ‌انقلاب اسلامی و شعارهایش این بود که ما می‌خواهیم به گونه‌ای دیگری زندگی کنیم .هویت انقلاب اسلامی ،  لیبرال دموکراسی را در سطح جهان دچار چالش نمودو در عوض گفتمان «نه شرقی ونه غربی » را مطرح کرد. رسالت انقلاب اسلامی «تحقق تمدن اسلامی با همه لوازم از جمله سبک زندگی آن تمدن» است و چون شدنی بود انقلاب اسلامی محقق شد. اگر شدنی نبود انقلاب اسلامی محقق نمی‌شد و لذا امام در گام اول ادبیات سیاسی عالم را عوض کرد و واژگانی مثل ایثار، از خود گذشتگی، مبارزه با کفر، مبارزه با استکبار را مطرح کرد. تغییر ادبیات سیاسی، یکی از نکات مثبت انقلاب اسلامی است.

مفهوم سبک زندگی

سبک زندگی (به انگلیسی: Life Style)‏ (به عربی: السنّة)‏ برای توصیف شرایط زندگی انسان استفاده می‌شود.                                  
قرارداشتن این عبارت ، بعنوان یکی از چهار مرجعِ یافتن احکام الهی -در کنار قرآن ، عقل ، إجماعِ علما- اهمیت آنرا به ما می نمایاند.

 در رشته مطالعات فرهنگی ، سبک زندگی به مجموعه ای ازرفتارها، مدلها و الگوهای کنش های هر فرد اطلاق می شود که معطوف به ابعاد هنجاری، رفتاری و معنایی زندگی اجتماعی او و نشان دهنده کم و کیف نظام باورها و کنش ها و واکنش های فرد و جامعهمی باشد.                                                                                  
بنابراین سبک زندگی مجموعه‌ای از طرز تلقی‌ها، ارزش‌ها، شیوه‌های رفتار، حالت‌ها و سلیقه‌ها است که امورزندگی را در برمیگیرد
.

ساموئل هانتینگتون در کتاب «چالش‌های هویت در آمریکا» موفقیت نظام سیاسی آمریکا را در هویت‌سازی ، با رسوم، اعتقادات و فرهنگ‌های متفاوت و بعضاً متضاد با تمامی جهان خاکی و در یک کلمه «آمریکایی کردن» (Americanization) آنها می‌داند. وی معتقد است که تداوم جامعه‌ی آمریکا در پرتو فرآیند آمریکایی‌کردن ممکن می‌شود.

اما ما همواره مهمترین و راهبردی ترین مفهوم سازیها را ازسوی رهبر عزیزمان شاهدیم ، طرح بحث جذاب و جالب تبیین شاخصه های «سبک زندگی اسلامی» ،پس از کلیدواژه های «تهاجم، شبیخون و ناتوی فرهنگی»، «عبرتهای عاشورا و بحث خواص و عوام»، «جنبش نرم افزاری، تولید علم و نهضت آزاد اندیشی» و...
 اکنون در آستانه دهه پیشرفت و عدالت و در گذر از  مرحله سوم از مراحل پنجگانه 1- انقلاب اسلامی 2- نظام اسلامی 3- دولت اسلامی 4- جامعه اسلامی و 5- دنیا و تمدن نوین و شکوهمند اسلامی، رهبر حکیم و دوراندیش انقلاب در قامت یک نظریه پرداز مسلط به واقعیات کشور، بحث تئوریک، انتقادی و دقیقی را با عنوان «سبک و فرهنگ زندگی» کلید زدند.

    در برهه‌ای که رهبرمعظم انقلاب از آن با تعبیر «پیچ تاریخی» یاد می‌کنند حرکت در مسیر پیشرفت برای نیل به تمدن بزرگ اسلامی از الزامات ضروری است. در این میان به نظر می رسد سبک زندگی اسلامی برآمده از ارزش‌های اصیل اسلامی و ساختار بومی می‌تواند ما را به قطب مقاومت علیه غرب تبدیل نماید.

 فرآیند تحقق تمدن اسلامی عبارتنداز:

         انقلاب اسلامی

         نظام اسلامی

         دولت اسلامی

         جامعه اسلامی

حال این سوال پیش می آید که در شرایط حساس کنونی منطقه و جهان و علیرغم همه‌ی تهدیدها و تحریم‌های تحمیلی علیه ملت ایران و شرایط اقتصادی و ... چرا رهبرمعظم انقلاب این موضوع مهم را متن تمدن‌سازی نوین اسلامی می‌دانند؟ چرا ایشان دغدغه‌ی سبک زندگی را با این کیفیت بیان می‌کنند؟ برای یافتن پاسخ لازم است که دو وجه اصلی این سخنان را بررسی کنیم:

1.      وجه ایجابی

سال گذشته و در جمع دانشجویان کرمانشاهی بود که رهبر انقلاب هدف اصلی انقلاب اسلامی ایران را «تشکیل جامعه‌ی اسلامی با همه‌ی خصوصیات و شاخص‌هایش» عنوان کردند؛
به نظر می‌رسد که در عمر بیش از سی سال انقلاب اسلامی ایران و با وجود همه‌ی سختی‌ها و فشارها، ایران اسلامی توانسته است ساختار و چهارچوب خوبی را برای پیشرفت خود بسازد.  در زمینه‌ی سیاسی ما اکنون به ثبات و اقتدار سیاسی در داخل و اعتبار اثرگذار در عرصه‌ی بین‌الملل رسیده‌ایم. پروژه‌ی «مهار ایران» که با وقوع بیداری اسلامی رنگ و بوی جدیدی یافته، حاکی از این امر دارد. در عرصه‌ی علم به استناد پایگاه استنادی اسکوپوس در سال 2012 میلادی، حائز رتبه‌ی نخست در منطقه و شانزدهم در دنیا هستیم.

 همچنین با توجه به ظرفیت‌های طبیعی، زیربنایی و انسانی‌ کشورمان، ابزار مناسبی را با توجه به ساخت و اسکلت محکم نظام در اختیار داریم. حال نوبت به طراحی و ساخت بنای مورد نظر است، وآن همه ی چیزهایى است که متن زندگى ما را تشکیل می‌دهد؛ که همان سبک زندگى است.»                       

2.      وجه سلبی

تفکیک سبک زندگی از اعتقادات و دین -به عبارتی سکولاریزه کردن سبک زندگی- مهم‌ترین برنامه نظام سلطه بوده که مرزهای آن به جامعه‌ی آمریکایی محدود نمی‌شود. با این منطق بوده که «فرهنگ مهاجم» غرب خود را تبدیل به «فرهنگ غالب» کرده است. وقتی انسان‌های بسیاری در خارج از مرزهای آمریکا، آمریکایی زندگی می‌کنند، ایالات متحده می‌تواند به عنوان عمق استراتژیک خود روی آن‌ها حساب کند. موفقیتی که آمریکایی‌ها نتوانستند با قدرت نظامی و سیاسی خود به آن دست یابند، با آمریکایی کردن زندگی بسیاری از مردمان جهان برایشان فراهم آمده است.

جوزف نای، نظریه‌پرداز «قدرت نرم» معتقد است که آمریکا در دیپلماسی عمومی خود با دو بازوی رسانه‌ای و آموزشی، رؤیاها و انتخاب‌های جهانیان را می‌سازد .
بنابراین چه ما به دنبال تمدن‌سازی باشیم و چه نباشیم، حداقل برای حفظ هویت خود باید روش زندگی متناسب با اعتقاداتمان را ارائه دهیم .

بشر امروز منتظر یک سبک زندگی جدید و یک ساختار و الگوی جدیدی است و این شدنی است. اما به شرط اینکه به خوبی، بصیرت نسبت به گفتمان امام و مقام معظم رهبری که همان گفتمان انقلاب اسلامی است ایجاد شود.
گفتمان انقلاب اسلامی، گفتمانی است که می‌خواهد همه حوزه های حیات - شامل حوزه سخت افزار و نرم افزاررا -  پوشش دهد، این نیست که فقط مثلاً سبک زندگی اصلاح شود اما به بخش ابزاری تمدن، علوم و ساختارها و محصولات، تکنیک و بار ارزشی و معرفتی تکنیک و ساختارهای توزیع ثروت و قدرت اطلاعات توجهی نداشته باشد.

مقام معظم رهبری طی بیاناتی که در جمع جوانان استان خراسان شمالی در زمینه سبک زندگی داشتند، بیست سوال کلیدی را مطرح کرده و بر نخبگان حوزه و دانشگاه، رسانه‌ها و... تکلیف کردند که در زمینه این سوالات آسیب‌شناسی کرده و علل این آسیب‌ها را جست‌وجو کنند
این فرمایشات باید به عنوان یک سندفرهنگی برای تحول در جامعه چه از سوی مسئولین و چه از سوی مردم مورد توجه و عنایت ویژه قرار گیرد.

چنانچه سبک زندگی اسلامی شیوه‌ی زندگی قرار گیرد، امکان مقاومت در برابر نظام سرمایه داری  فراهم آمده است، چون سبک زندگی غربی عناصری دارد که انسان را برای مقاومت در برابر خود خلع سلاح و تخلیه می‌کند.به عنوان نمونه، سبک زندگی غربی یک سبک زندگی مصرف‌گرا و لوکس‌گرا است، چون با اقتصاد سرمایه‌داری ارتباط دارد. کسی که اهل اتراف و اسراف باشد در سبک زندگی اسلامی مبتنی بر قناعت جایگاهی ندارد.                                                                                         
حضرت امام (رحمت الله علیه) می‌فرمود جوان‌ها عروسک‌های مصرفی نشوید، اگر عروسک مصرفی شوید، برده‌های امپریالیسم خواهید شد. مصرف‌گرایی که اصل و اساس سبک زندگی غربی و آمریکایی است به لحاظ سیاسی انسان را برده‌ی امپریالیسم می‌کند. اصلاً خود مصرف‌گرا بودن برده‌ی اقتصادی و سیاسی شدن است.
یکی دیگر از عناصر سبک زندگی غربی زندگی مبتنی بر لذت‌های اومانیستی و تلذذهای غریزه‌محوراز هرراه ممکن است. در حالی که سبک زندگی اسلامی ارضای غرائز را در قالب حدود الهی و از راههای مشروع ممکن می داند .                                                                                      . 

اما باید توجه داشت که تحقق آرمانهای امام راحل و رهنمودهای اندیشمندانه مقام معظم رهبری زمانی است که موفق شویم تمدن اسلامی را به عنوان الگوی زیست و سبک زندگی اسلامی بشر معرفی کنیم.آنچه تا کنون اتفاق افتاده این است که ما در فضای ذهنی، روحی و قلبی خود، اسلامی زیسته‌ایم، ولی تا تبدیل شدن این نظام فکری، فرهنگی و دینی در دنیا ، به سبک زندگی و نهایتاً به تمدن اسلامی راه طولانی در پیش است و عزم و اراده همه اندیشمندان و صاحبنظران در حوزه نظری و تمامی دستگاهها، سازمانها و نهادها را در حوزه عمل و اجرا می طلبد....

 




تاریخ : یکشنبه 92/11/6 | 10:29 عصر | نویسنده : مریم ارشدی | نظر

 

آیا تئوری های علم اقتصاد قابلیت کاربرد برای حل مسائل اقتصادی کشورهای توسعه نیافته را دارند؟

 

سلام دوستان خوب من!

اگرچه محتوای وبلاگ بنده بیشتر جنبه اداری و اجتماعی فعالیتهایم را نشان می دهد اما باید بگویم که فعالیت اقتصادی بنده نیز یک جنبه مهم زندگی ام را تشکیل می دهد؛ تلاش در عرصه تولید و پخش گلاب و عرقیات گیاهی، تدوین مقالات کارآفرینی  و ترجمه 700 صفحه ای کتاب " بازاریابی صنعتی" که به اتفاق پدر علم بازاریابی ایران یعنی دکتر احمد روستا نوشتم بخشی از این فعالیت هاست.

مقاله زیر نیز با بهره مندی از کتب اقتصاددانان و صاحبنظران و به ویژه زنده یاد دکتر عظیمی آرانی پدر علم توسعه ایران تنظیم شد که امیدوارم شاگرد خوبی در این زمینه بوده و موثر باشد:

 

 "علم اقتصاد یک علم تجربی  اجتماعی، مولود انقلاب صنعتی، پرورش یافته در دامان عصر نوین تاریخی و در سیر پیشرفت خود همگام با تکامل در جامعه صنعتی است."

نظریه پرداز اقتصادی کسی است که نه تنها به واقعیات زندگی اقتصادی اطراف ، جامعه خویش و جامعه جهانی توجه دارد، بلکه به مطالعه مستقل و فرضیه سازی در زمینه این واقعیات، آزمون این فرضیه ها در جامعه و کاربرد نتایج حاصله در امور جامعه بشدت وابسته است. البته برای سرعت و سهولت کار، باید از طریق آموزش در جریان مفاهیم، قضایا و نظرات اقتصادی مطرح شده قبلی قرار گرفته و برای یافتن مصادیق عینی توسعه به دنیای واقعیات برود، با مطالعه تطبیقی جوامع و کشورهای مختلف و برخورد علمی نسبت به تطبیق شرایط و ارائه نظریات کاربردی مورد نیاز جامعه خویش بپردازد.

اصولا دخالت جهان بینی و ارزش ، چهارچوبهای ارزشی فرهنگی است که تعیین کننده جهت حرکت در علوم اجتماعی تجربی و از جمله اقتصاد است. یعنی ممکن است مفهوم توسعه ای که بدین صورت حاصل می شود، مورد تأیید ضوابط ایدئولوژیک، فرهنگ و اخلاق کشور ما نباشد. اگر ما این توسعه را نپسندیم در مقابل آن خواهیم ایستاد. از طرف دیگر ممکن است شرایطی در توسعه تعریف شده باشد که با چهارچوب های اخلاقی ما سازگار باشد و لذا توسعه را مطلوب و خواستنی بیابیم.

قطعا علم اقتصاد نظام سرمایه داری و تکامل یافته در بطن این نظام، با علم اقتصاد نظام کمونیستی و تکامل یافته در بطن این نظام، متفاوت است. لذا  علم اقتصاد نشات گرفته از یک نظام اسلامی و تکامل یافته در بطن این نظام از هر دو "نوع" علم اقتصاد مطرح شده در فوق "متفاوت" باشد.

اما قضایای کشف شده در علم اقتصاد اسلامی نافی قضایای کشف شده در اقتصاد سرمایه داری یا اقتصاد کمونیستی نخواهد بود بلکه آنچه باعث تفاوت می شود، همان "انتخاب ها" می باشد.

مثلا در جهان بینی اسلامی بحث و بررسی فقر از بحث و بررسی تولید مهمتر است، بدیهی است که در یک جامعه به واقع اسلامی، اقتصاددانی که با ارزش های این جامعه عجین باشد، در مطالعات اقتصادی خود بیشتر به بررسی فقر و قانونمندیهای این مسأله در حوزه علم اقتصاد خواهد پرداخت و لذا مفاهیم قضایا و نظریات مربوط به فقر در علم اقتصاد اسلامی زودتر از سایر مفاهیم، قضایا و نظریات، تبیین، تدوین و ارایه خواهد شد.

توجه به واقعیتهای تجربه شده در کشورهای توسعه یافته و آگاهی از نتایج آنها و نیز بررسی موضوع در شرایط کشورهای توسعه نیافته می تواند با در نظر گرفتن حساسیت ها نسبت به بومی سازی علم اقتصاد  نگرشی نو با استفاده از نظریه های اقتصاددانان ارائه نماید.

می بینیم که نظریه پردازان بزرگ در شاخه های اولیه علم اقتصاد ( اقتصاد خرد- اقتصاد کلان) همچون اسمیت، ریکاردو، میل، سی، مارشال، والراس، لیست، کینز و .. تماماً "علم اقتصاد را به کشف قانونمندیهای افزایش تولید" در جوامع صنعتی بررسی کرده اند.

از طرف دیگر علم اقتصاد توسعه توسط اقتصاددانانی جون میردال شروع و با اقتصاددانانی چون لوییس، روستو، شولتز و ... نیز قانونمندی افزایش تولید محور ، را در جوامع توسعه نیافته بحث و بررسی می کند.

روند تاریخی مفاهیم علم اقتصاد دارای اهمیت اساسی است مثلا ریکاردو، دانشمند بنام اوایل قرن نوزدهم اقتصاد کلاسیک، عوامل تولید را در سه گروه کار، زمین، و سرمایه طبقه بندی می کرد.

لذا قالب زمانی و مکانی بحث های این داده ها مربوط به قرن 19 و معطوف به جامعه فئودالی و سرمایه داری انگلستان دارای سه قشر فئودال صاحب زمین کشاورزی، قشر سرمایه دار صنعتی مالک سرمایه، و قشر کارگران صاحب کار می باشد.

مثالی دیگر، در مکتب فیزیوکراتها تنها فعالیت مولد فعالیت کشاورزی است و سایر فعالیت ها مولد نیستند. این سخن به معنی است؟ اگر این بحث را خارج از قالب اجتماعی (زمان و مکان ) مطرح کنیم و به آن همچون مسأله ای ازلی، ابدی نگاه کنیم، بحثی مبهم و بدون منطق جلوه خواهد کرد.

 بنابراین میتوان گفت: امیدواری متخصصان علم اقتصاد و به ویژه متخصصان توسعه در این نکته خلاصه می گردد که با کشف  و بکارگیری قانونمندی های افزایش تولید در جوامع بشری، تولید در زمانی معقول ( نسبتاً کوتاه ) در حدی افزایش یابد که امکان حل مشکلات عظیم فقر و بیکاری میلیاردها نفر از جمعیت انسانی برای جوامع موجود بشری فراهم گردد.

 




تاریخ : دوشنبه 92/10/30 | 5:13 عصر | نویسنده : مریم ارشدی | نظر

  • راه بلاگ | تک تاز بلاگ | قیمت دلار